Några trender, trådlös laddning och säkerhet

Det är inte alltid lätt att välja mobiltelefon, med många nya modeller som lanseras varje månad. Om du redan har hittat ett märke som är din favorit är det kanske lite enklare. Det är lätt att vara lojal mot till exempel Apple. Men om du försöker jämföra helt öppet mellan olika tillverkare och modeller möts du av många olika funktioner, begrep och trender.

Trådlös laddning

Trådlös laddning är en teknologi som har fått mycket uppmärksamhet, men som egentligen inte kan sägas ha blivit någon framgång ännu. Det gick rykten om trådlös laddning av Apple-produkter redan år 2016, men vi har ännu inte sett någon sömlös trådlös upplevelse från Apple. Våren 2019 tog Apple det ovanlige steget att faktisk helt ställa in lanseringen av sin planlagda laddningsmatta Airpower.

Naturligtvis är inte allt fel med trådlös laddning, det börjar komma en del produkter som fungerar bra. Den så kallade QI-standarden för trådlös laddning börjar få stöd från många tillverkare. Kanske är det bred enighet om en standard som är viktig för trådlös laddning just nu, utöver att tekniska problem som de som drabbade Apple kan lösas.

Var blev det av säkerhet?

Mobiltelefoner används i allt flera viktiga processer där ett företag har nolltolerans för fel. Det kan handla om allt från juridiskt viktiga flöden som dokumentation av delgivning till processer som kan handla om liv och död på sjukhus.

Ändå har säkerhet på mobiltelefoner inte fått jättemycket uppmärksamhet de sista åren, jämfört med till exempel det fokus som var på säkerhet i Blackberry-telefonerna för flera år sedan. Det känns inte som att det var någon producent som riktigt tog över denna rollen efter att Blackberry och Research In Motion fick problem med sälj och ekonomi.

Alla producenter, som till exempel Google och Huawei, jobbar naturligtvis hela tiden med bättre säkerhet. Google har lanserat stora ändringar i Android som förhoppningsvis kan göra operativsystemet lättare att uppdatera för användare framöver. Än så länge är Android tyvärr en plattform där de många olika producenterna av telefonen har avgjort om säkerhetsuppdateringar har kommit ut eller inte till varje telefon.

Utan att starta en diskussion om Apple iOS mot Google Android kan man dock konstatera att Apple nu är på offensiven vad gäller säkerhet. De har redan ett gott rykte med mycket säkra lösningar för till exempel fingeravtryck och kryptering. Dessutom har Apple tagit en tydlig position vad gäller att inte hjälpa myndigheter att öppna användarnas telefoner. Det nyaste från Apple är att de nu lanserar en lösning för att logga in med sin Apple ID på andra tjänster och appar. Fördelen är att Apple skall dela ganska lite information med de appar och sidor som du använder denna funktionen på.

Kanske kan vi se fram mot säkrare mobiltelefoner för alla.