Kinas frammarsch på smartphonemarknaden

Håller Kina på att ta över marknaden för smartphones helt, med sina budgetalternativ och konkurrenskraftiga kvalitet?

De sedan många år största mobiltillverkarna på marknaden – Apple, Samsung och Google har på senare år fått allvarliga problem att hålla sig framför de kinesiska mobilföretagen som tar mobilmarknaden med storm.

Kinas mobilmärken som exempelvis Huawei, Xiaomi, Oppo, Ulefone, Vivo, Meizu, Honor har kommit otroligt långt och även bidragit med innovativa tekniker. Samarbete, stimulerande konkurrens, samt låga produktionskostnader är hemligheten bakom succén. Näst intill all elektronik och mobiltelefoner, liksom Apples iPhone, produceras i staden Shenzhen i Guangdong-provinsen. Ett frihandelsområde fyllt med kompetens, ingenjörer och duktiga fabriksarbetare med erfarenhet av sammansättning och ytmontering av elektronik, men till lägre kostnad.

Denna oerhörda mängd med utbildad arbetskraft är en stor fördel och även om inte alla 12 miljoner människor som bor i Shenzhen är ingenjörer eller tekniker som bygger mobiler, är de ändå många fler än de ca 2000 tekniker anställda för Google och det sker även ett utbyte mellan dessa företag vilket främjar utvecklingen.

Mobiler produceras och designas med komponenter som levereras snabbt och smidigt. Genom användning av ”flash sales” skeppas mobilerna från fabriken utan att först lagerföras. Exempelvis produceras 1000 mobiler till sänkta priser och de köps då upp snabbt av internethandlare som Alibaba eller Gearbest.