Uppfinnaren av mobiltelefonen

En av världens kanske största uppfinningar som fått sciencefiction att tåga in i var mans vardagsrum skulle många hävda är mobiltelefonen. Det är inte undra på att mobiltelefonen idag är en av världens mest använda elektroniska enheter – den kan användas både för nytta och nöje, privat och i arbetet!

Men vem var den första människan någonsin att konstruera och ringa med en mobiltelefon? Enligt vetenskapstidningen Illustrerad vetenskap rör det sig om en amerikansk projektledare vid namn Martin Cooper som arbetade på det amerikanska teknikbolaget Motorola. Denna man har framhållits vara den som först skapade och ringde med en handhållen mobiltelefon.

Det historiska samtalet ringde han i en av gatorna i New York den 3:e april 1973 och samtalet han ringde var till ingen mindre än hans ärkerival Joel Engel på Bell Labs, vilka vid den tiden varit konkurrerat mot varandra i några årtionden om att bli först med att skapa och använda mobiltelefonen. Tekniken som Cooper uppfann gick under namnet DynaTAC och som på sin tid ansågs vara en liten och nätt apparat, smidig i handen och lättvindig att bära med sig. I dagens mått mätta var den dock att betrakta som en ”tegelsten” med sina 23 centimeter och ett kilo tunga konstruktion.

Missa inte århundradets upptäckt – följ med oss ut till forskarnas frontlinje!