Mobiltelefoni och säkerhet

Idag har mobiltelefonens mest grundläggande och kanske viktigaste funktion som är att ringa, i de flestas ögon förmodligen ersatts av internetsurfning, spelande och tittande på Youtube. Det de flesta inte tänker på är att en smartphone idag innehåller mer eller mindre samma saker som en dator och är därmed lika mycket hotad av säkerhetsattacker som en vanlig laptop eller stationär dator. Enligt IIS (Internetstiftelsen i Sverige) är säkerheten vad gäller användning av mobiltelefon i allra högsta grad viktig, dels för att skydda användarens privatliv i form av bild- och videoåtkomst, liksom åtkomst till bankkonton och BankID. Då beroendet till mobiltelefonen idag är lika stor som plånboken eller passet, så bör den hanteras och tas omhand lika aktsamt.

Nedan följer en sammanfattning av de riktlinjer och tips som IIS ger för att du som mobiltelefonanvändare ska hålla dig på det säkra med din mobiltelefon. Men såklart är inte guiden en 100% säkerhetsgaranti, men en god väg dit.

Skydda känsliga uppgifter

För att inte privata och känsliga uppgifter ska komma orätta händer se till att skydda din telefon med pinkod eller motsvarande, detta för att inte oönskade inkräktare ska komma åt dina om din mobil skulle hamna på vift. Den som hittar mobilen kan då se dina kontakter i adressboken, läsa din e-post och använda de webbtjänster som du loggat in på o.s.v. Därför måste du aktivera lösenordet på din mobil, så får man inte åtkomst utan rätt kod.

För att inte avslöja uppgifter om personer som du vill hålla hemliga i din kontaktlista, bör den sparas någon annanstans än i mobiltelefonens adressbok. Många har molntjänster idag såsom Google, Apple eller Microsoft, där du kan spara och synkronisera hela din adressbok. Detta är även bra om din mobil raderas, eller på annat sätt förstörs och du inte vill tappa alla dina kontakter från mobilen. Baksidan innebär såklart att dina uppgifter hamnar på servrar som ligger bortom din kontroll.

Om någon hittar din telefon och letar i webbläsarens historik eller skickade mejl finns risken att denne kommer över känsliga uppgifter. Se därför till att rensa historiken regelbundet.

Trådlösa nätverk

Koppla aldrig upp telefonen mot öppna trådlösa nätverk, utan endast sådana som är krypterade och helst av standarden WPA2. Se också till att hålla funktionen som automatiskt kopplar mobilen mot trådlösa nätverk avstängd. Detta då det är lätt för de som är i närheten att från en dator avlyssna okrypterade nätverk. Det är då fullt möjligt att t ex. se vilka webbsidor du ­surfar på och läsa dina mejl du skickar eller tar emot.

Stäng av din Bluetooth

I historien har man sett att det finns så kallade trojaner och annan skadlig kod som har spridits till telefoner via Bluetooth.

Läs mer här för ytterligare information.