Kan mobiltelefonen hjälpa din hälsa?

De flesta av oss är beroende av att ha en mobiltelefon för att vara anträffbara, men även av andra praktiska orsaker som exempelvis tillgång till GPS för att hitta rätt. Därutöver är många beroende av mobiltelefonens många andra funktioner, man tittar ständigt ner på sin mobiltelefon för att se om det hänt något på sociala medier. Det sistnämnda är det som gör att många av oss kanske spenderar lite väl mycket tid med mobiltelefonen och det är även en anledning till att mobiltelefonen och hälsan oftast inte omnämns i positiva sammanhang. Men med all den teknik som finns idag så måste väl ändå mobiltelefonen även kunna göra gott för hälsan?

Appar som står på hälsans sida

Det finns bokstavligen appar för allting och man kan ofta välja en gratisvariant. I ärlighetens namn så fyller många av dem inte direkt något praktiskt syfte, men det finns faktiskt appar som kan göra en hel del nytta. Vad gäller hälsan så tackar man inte nej till vare sig extra kunskap eller motivation för att lyckas förbättra den. Nedan följer några exempel på hur mobiltelefonen och appar faktiskt kan hjälpa dig att ta hand om dig själv och din kropp på ett bättre sätt.

[b]*Motionsappar.[/b] Detta är en vanlig typ av app bland dem som behöver lite extra motivation samt få kontroll över träningen. Här väljer du ofta vilken träningsform du ska utöva, allt från löpning och cykling till aerobics och tennis, så registrerar appen hur länge du varit igång, hur långt du exempelvis sprungit samt kaloriförbrukning. Här finns det många appar att välja mellan, och du kan faktiskt få liknande funktioner i smartkockor, som utöver tidvisare kan agera både stegräknare, fitness tracker samt ta pulsen.

[b]*Vårdappar. [/b]En smart och relativt ny typ av app, som ger dig möjlighet att söka vård direkt från hemmet. Du kan bli uppringd av en läkare med eller utan videosamtal och få såväl hälsoråd som sjukintyg eller utskrivning av recept. Vi är många som säger att det är bättre att söka läkarhjälp en gång för mycket än för lite, dock räcker inte tiden alltid till och här kan en app vara till god hjälp.

[b]*Viktnedgång.[/b] Det är inte bara träningen som gör underverk för vikt och hälsa, det gäller givetvis även att ha koll på vad man stoppar i sig. Det finns appar med livsmedelsbaser som visar hur mycket kalorier olika livsmedel eller måltider innehåller. Det är helt enkelt en kaloriräknare, så du kan hålla koll på intaget utan att behöva söka upp näringsinnehållet själv. Du informeras inte enbart om kaloriintaget, då du även kan se näringsvärdet som livsmedlet eller måltiden har. På så sätt kan du enklare välja rätt mat.

Ovan var endast några få tips på appar som riktar in sig på hälsan på ett eller annat sätt. Förhoppningsvis visar dessa appar att mobiltelefonen faktiskt också kan bidra till en bättre hälsa.