Köp ny mobil och ta rätt beslut för den gamla

Förutom våra fysiska vänner får nog mobiltelefonen anses vara vår bästa vän nu för tiden. Man känner sig lätt naken och förvirrad om man glömt sin telefon hemma eller på jobbet. Förr, när de så kallade smarta telefonerna inte fanns, var det inget problem då man ofta hade en hemtelefon vilket är mer sällsynt nu för tiden, samtidigt som man inte heller hade samma behov av sociala medier eller konstant tillgång till de senaste nyheterna. Nu hjälper mobiltelefonen dig med mer eller mindre allt. Den ser till att du vaknar på morgonen, du har tillgång till din e-post, till nyheter och till dina sociala medier. Du har även tillgång till musikspelare, GPS och kamera vilket gör att en mobiltelefon är väldigt behändig då den rymmer så mycket trots den lilla storleken.

Det som är negativt med smartphones är att de många gånger ersätter den fysiska vänskapen där man träffas regelbundet och det blir lätt att man istället bara hörs via meddelanden eller videosamtal.

Samtidigt är det även väldigt dyrt med smartphones, i synnerhet om man vill ha de senaste modellerna. En helt ny telefon utan abonnemang kan kosta runt 10 000 kronor och det är ytterst sällsynt att man har en sådan summa tillgänglig när det väl behövs. Därför är det skönt att man har möjlighet att låna pengar med en förmånlig ränta för att kunna köpa en ny mobil.

Om man skaffar den senaste modellen, vill man gärna även ha de senaste tillbehören till den. Det kan innefatta hörlurar, skydd och till och med en smartwatch. Det innebär ytterligare kostnader som sambla kan hjälpa dig att finansiera. Då de låter flera långivare konkurrera om att få dig som kund så kommer du kunna få en väldigt bra ränta som passar din ekonomiska situation.

När du väl har skaffat en ny telefon, och du plötsligt står som ägare till två telefoner så måste du börja fundera på vad du ska göra med din gamla telefon. Då finns det ett par alternativ att välja på

  • Du kan ha den som en reservtelefon. Skulle den nya gå sönder eller bli stulen är det alltid bra att ha en reserv som du kan använda under tiden den nya lagas.
  • Du kan ge bort den i present. Du kanske har en vän eller släkting som har det lite sämre ekonomiskt ställt som skulle bli otroligt glad av att få en för honom eller henne ny telefon.
  • Du kan sälja den. Även telefoner som inte är av senaste modell har ett relativt högt andrahandsvärde. Titta runt vilka priser andra tar för motsvarande modell och lägg ut en annons på någon av de kända köp- och säljsidorna på internet så kommer du med stor sannolikhet få in en slant för din gamla telefon.

Förhoppningsvis har du nu blivit lite klokare på hur du kan skaffa dig en ny mobil samt hur du ska göra med den du inte använder längre.