Gamnacke av mobiltelefonen

De flesta människor tillbringar mellan två och fyra timmar om dagen med att titta ned på sin mobilskärm. Nya rapporter varnar för att kommunikationssamhället med så utbred användning av våra smarta telefoner i grunden håller på att ändra våra kroppar och riskerar ge nya folksjukdomar. Ofta böjer vi ned våra huvuden för att titta på skärmen och detta leder till att vi får nacken i en onaturlig position under en lång tid över dygnet. Man brukar tala om ”gam-nacke” eller ”text neck”.

Upprätt är rätt

Vi är skapade för att hålla våra huvuden upprätta och när vi böjer fram huvudet utsätts nackens muskler och leder för hårda påfrestningar. Mellan 700 och 1400 timmar per år, visar undersökningar att vi håller huvudet i denna oergonomiska huvudställning och man ska betänka att huvudet väger en hel del. Gravitationen som drar huvudet nedåt sätter också press på ryggraden med ett tryck som motsvarar nära 30 kilo. Denna lilla vinkling av huvudet är alltså direkt hälsoskadligt, eftersom vi gör den så ofta, dag efter dag året om. Tekniken i sig är inte farlig men vi använder den felaktigt är en av slutsatserna forskarna nu drar.

Huvudets tyngd ökar

Desto längre ut från kroppen som huvudet hålls, desto mer ökar tyngden som halsen och ryggraden utsätts för. I genomsnitt ökar belastningen med 27 kilo vilket motsvarar vad en sjuåring väger för att sätta det i perspektiv. För att undvika skador är det enligt forskarna viktigt att alltid behålla en god hållning. Man kan även bättra på den hållning man har med att träna styrketräning aktivt. De flesta gym erbjuder vikter och maskiner som kan bygga upp ryggen och nackens muskler på ett bra sätt. Individer som inte har tid att besöka gym kan använda hemmaträning med exempelvis träningsredskap från gorilla sports som i princip ger samma träning som på ett kommersiellt gym. ”TV-shop”-redskap ska man dock undvika. Det finns en del övningar man kan göra för att träna bort besvären om man känner att man börjar få en ”gamnacke”. Besvären i axlarna och efterföljande huvudvärk kan faktiskt försvinna med kontinuerlig träning av ryggen och axlarna. Att öka medvetenheten kring problemet är också viktigt och att man helt enkelt tar fler pauser där man tittar upp från skärmen och positionerar huvudet mer naturligt oftare. Det finns även speciellt framtagna axelband som trycker tillbaka axlarna och man bär dessa under tröjan hela det vakna dygnet.

Leder till huvudvärk

Dålig hållning är en av faktorerna till att många lider av kronisk huvudvärk. Böjd nacke när man använder mobilen leder enligt forskningen till långvariga problem i axlar och nacke och är därför en fara för samhället, eftersom a lla använder mobiler och handhållna skärmar. Kan man hitta sätt att se på skärmen med en mer neutral nacke, skulle det förhindra mycket av de skador som uppstår.