Jobb- och tjänstemobiler

Mobilen idag är mer än bara en privat telefon för hemmabruk. Allt oftare använder företag mobila tjänster för att underlätta arbetet för de anställda. Men samtidigt hindras anställda inte alltid från att använda mobiltelefonen privat, under förutsättning att en del regler uppfylls.

Så varför skulle ett företag vilja ”ge” sina anställda en så dyr leksak som en smartphone? Just för att mobiltelefonen kan användas för så mycket mer än att ringa på arbetet, underlättar den oerhört för de anställda. Följande är ett några av de funktioner som underlättar vardagen med hjälp av en tjänstemobil.

  • Möjligheten att läsa och besvara jobbmejl ”on the go”.
  • Se möteskallelser på mobiltelefonens kalender och få påminnelser, så man inte missar dem.
  • Ringa arbetssamtal till kollegor utan att du privat får stå för kostnaden.
  • Använda arbetsrelaterade appar såsom som hjälper dig organisera dina arbetsuppgifter och dela din status med dina arbetskollegor och även se deras status.

Men för att inte din användning av tjänstemobilen i privat regi ska sväva ut för mycket finns guider att tillgå. Unionens fackliga medlemstidning tipsar följande.

Jobbets telefon

Även om jobbet tycks ha givit dig denna tekniska tingest som en bonus, så är det absolut inte fallet. Din arbetsgivare äger telefonen och därför måste du hålla dig till de riktlinjer som de satt upp. Om du blir uppsagd av din arbetsgivare på grund av missbruk av tjänstetelefon är det därför viktigt att facket ställer krav på att arbetsgivaren gjort tydligt vad det är som gäller. Talar arbetsgivaren tydligt om att det inte är tillåtet att ringa privat med mobilen så måste man respektera det.

Tystnadskultur bakom arbetsgivarens rygg

Uttrycket ”Gratis är bra”, är något man ofta hör, men i respekt till din arbetsgivare är det inte gratis för dem när du ringer timlånga samtal varje dag. I slutändan kommer arbetsgivaren faktureras och det är ingen hemlighet vem eller vilka som har ringt. För att hålla ryggen fri är det därför viktigt att man inte på arbetsplatsen har en tystnadskultur som säger att alla får ringa privat utan att arbetsgivaren sagt att det är tillåtet.

Utlandsresor

Om man tar med sig tjänstemobilen på sin utlandsresa eller semester finns det några extra saker att tänka på. Framför allt gäller detta samtal, textmeddelanden och roaming. Dessa tre saker måste man ha tillåtelse från arbetsgivaren att använda och det måste vara tydligt vad som gäller, då dessa avgifter kan bli hiskeligt höga. Om man vill använda jobbmobilen till roaming eller utlandssamtal eller motsvarande kan man för att hålla ryggen fri, kontakta sin arbetsgivare och be dem göra avdrag på lönen.