Mobilens frammarsch

Det första du behöver veta när du ska orientera dig i mobildjungeln idag är vilka olika slags mobiler det finns och hur man vet skillnaden mellan dem. Idag finns mobiltelefoner av olika generationer och olika varianter. Den första handhållna mobiltelefonen som sådan har funnits ända sedan 1974, tillverkad av Motorola och vägde 2 kg. På den tiden började cellnätverksteknologin utvecklas och 1G föddes och började användas för kommersiellt syfte. 1981 Nordic Mobile Telephone (NMT) startade systemet i Danmark, Finland, Norge, och Sverige. Dessa var klumpiga i jämförelse med de lättvarianter som senare utvecklades på 90, och 2000-talet. Jämför man t. ex. Mobira Cityman 150, Nokias NMT-900 mobiltelefon från 1989, och jämför det med dual-band GSM Nokia 1100 mobiltelefon från 2003. Är den senare ungefär hälften så stor, men med bättre batterikapacitet, räckvidd och ljudkvalitet.

GSM-mobilen

Idag är första generationens GSM-mobil (2G) fortfarande i någon grad operativ och säljs mestadels i Afrika och i Asien, medan i Europa och Nordamerika säljs de allt färre. GSM står för ”Global system for Mobile” och är i grunden samma teknik som vi använder för mobiltelefonkommunikation idag, bara långsammare. Idag har samhället ställt större krav på snabbare nät, för att t ex. möjliggöra snabbare bildöverföringar för bildmeddelanden (MMS) surfande på internet mm. och då utvecklades 3G (3:e generationens mobiltelefoni) och senare 4G för de högpresterande smartphonetelefonerna. De idag största tillverkarna av 2:a generationens mobiltelefonen (knapptelefonen) är Nokia med sin tidlösa retromodell 3310 (3G), med internetuppkoppling och färgskärm, och den nyare med stöd för 4G 8110 (bananmobilen). Då många av äldre generation inte vill förhålla sig till de nya touch-skärm mobilerna är det även en del som lånar ut sina fingrar till mobiltelefonen Doro som har en större marknad av storknapps-mobiler (s.k. seniortelefoner).

Smartphone vs mobiltelefon

Allt eftersom den äldre generationens mobiltelefoni har fasats ut brukar man inte i allmänna termer idag säga smartphone. I talspråk använder vi ordet mobiltelefon, då det nämligen är en mobiltelefon i klassisk term, men med en inbyggd dator. Det som mest skiljer den klassiska mobiltelefonen idag och smartphone är knappsatsen. Touch-skärm används för de mer avancerade mobiltelefonerna såsom Iphone och Samsung Galaxy. Apples Iphone var den allra första smartphone som tillverkades och har revolutionerat mobiltelefonen med touch-skärmtekniken och den inbyggda datorns enorma funktionella möjligheter, såsom fingeravtrycks-upplåsning, ansiktsigenkänning, GPS, Play store med tillgång till tusentals appar och spel.

Nästa generations mobiltelefoner

För att toppa av de redan mycket avancerade smartphones som finns i marknaden, ligger mycket av tekniken i händerna på de största mobiltillverkarna, nämligen amerikanska mobiljätten Apple och Korea-baserade Samsung. Kinesiska Huawei som kommit ikapp med stormsteg de senaste åren och gått om Apple försäljningsmässigt, har också potential att konkurrera med sin hittills storsäljare Huawei Honor. På teknikväg kommer vi 2019 bland annat att få se fram emot 5:e generationens 5G-nät i Samsung Galaxy S10 som kan komma att släppas så tidigt som februari 2019. Det ryktas även om att Samsung kommer med en flexibel skärm som kan vikas utan att skada skärmen. I utfällt läge är den stor som en surfplatta och invikt är den liten nog att få plats i fickan.