Historien bakom Apples Iphone

Den 10 januari 2007 visade Apples grundare Steve Jobs upp den första Iphone. I flera år hade det spekulerats om Iphone och när Steve Jobs öppningstalade på Macworld Expo i San Fransisco lanserade han Iphone som togs emot med stort jubel. Steve Jobs första ord var att ”det här är en dag som jag har sett fram emot i 2 1/2 år”. Säkerligen hade Apple arbetat i många år med Iphone. Vid lanseringen lades mycket vikt i gränssnittet som han kallade för ”ett revolutionerande gränssnitt”.

Ett tilltalande gränssnitt ger vilken mobil som helst en konkurrensfördel och på den tiden var det inte många som kunde matcha Apples första mobiltelefon. Enligt Jobs var skälet till pekskärmen att den fysiska knappsatsen var oflexibel på de flesta mobiltelefoner. Iphone har en 3,5 tum stor pekskärm, jämförelsevis med Nokias dåtida N95, på 2,6 tum skärm fast med knappsats.

Iphones revolutionära pekskärm

Sedan länge hade handdatorer och smartphones inkluderat en pekpenna, med fördelen att spetsens precision är mycket god. Men Jobs ifrågasatte ändå pekpennan med, ”vem vill ha en pekpenna som man ändå tappar bort?” Apple valde då istället att låta fingret bli pekpennan.

Den 29 juni 2007 fick operatören AT & T ensamrätten till försäljningen av Iphone i USA. Ett stort intresse för Iphone fanns dock även utanför USA, vilket gav upphov till massvis med privatimporter, även till Sverige.

Den 11 juli 2008 lanserade Apple nästa modell av Iphone, nämligen Iphone 3G, med det nya operativsystemet Iphone OS 2.0, men gjorde i samband med det även den första världslanseringen av Iphone utanför USA, vilket var en stor milstolpe i Iphones historia. App Store gjordes även tillgänglig för omvärlden.