Ett fantastiskt redskap – och emellanåt en djungel att reda i

Ibland känns det som en djungel med mobiltelefoner. Man ska lära sig att hantera den man har. Ett stort antal inställningar ska väljas gällande alltifrån vilken ringsignal man vill ha till om Bluetooth och dataroaming ska vara på eller av.

Likväl som när det är dags att införskaffa en ny telefon så blir förvirringen lätt total. Ska man ha en Huawei, Sony, iPhone eller Samsung? Vilken modell? Vilken version av respektive modell? Det kan kännas som att man behöver kunna allt om mobiltelefoner.

Mobiltelefoner är en stor tillgång. De är ett fantastiskt hjälpmedel i vardagen. Samtidigt är det mycket med dem. Mycket som ska hanteras. Man skulle behöva en personlig coach för sin mobiltelefoni. I alla fall vid inköp av en ny och att komma igång med den.

Mobiltelefoni handlar om mycket mer än endast telefonerna. Det handlar även om operatörer och mobilnät. Detta blev tydligt på Sony i Lund. Där har man under en tid haft nedskärningar. Men så fick man glädjebeskedet att hundra personer som fick lämna sina jobb i den gamla mobilverksamheten nu har fått jobb igen. De ska nu inte endast anställas inom mobilverksamheten utan även inom sektorer som mobilnät.

I många bilar som tillverkas nu är det en självklarhet att man ska kunna ladda, hantera och synkronisera sina mobiltelefoner med bilen. Kia e-Soul är bland annat ett exempel på detta. Detta är givetvis en fördel eftersom användandet av mobiltelefoner vid bilkörning av kommit att bli en hög risk och en starkt bidragande orsak till olyckor i trafiken. Detta kan förhoppningsvis minimeras genom att man kan synkronisera sin telefon med sin bil.

Utvecklingen av mobiltelefoner går ständigt framåt. Nu finns exempelvis vikbara mobiler. Vilket givetvis är en fantastisk idé i teorin, men de ryktas vara dåliga och dyra. I och med detta har man valt att skjuta upp att lansera dessa.

Till sin mobiltelefonen vill man i de flesta fall har ett abonnemang. Det finns andra lösningar, såsom kontantkort. Men vanligast är att man väljer att ha ett abonnemang. Som privatperson finns bland annat Telia och Telenor. Därutöver finns många små aktörer som oftast har sitt mobilnät hos de stora operatörerna. Exempel på sådana är Hallon, Halebop och Fello. Telia och Telenor levererar även till företag. Andra leverantörer av abonnemang till företag är exempelvis Telness, som verkar vara på framfart.

Det är intressant att följa utvecklingen av mobiltelefoner. När det började bli allmänt för gemene man att ha mobiltelefon under senare delen av nittiotalet så var det först som att utvecklingen gick emot att man skulle ha en mindre och mindre mobiltelefon. De senaste åren har utvecklingen snarare varit den motsatta. Exempelvis uppfattas iPhone X som närapå dubbelt så stor som iPhone 4. Det är intressant att fundera över vad som kan komma att bli nästa steg eller trend inom mobiltelefoni.