Mobiltelefonens utveckling

Det är antagligen ingen som har kunnat undgå hur mobiltelefonerna har utvecklats under de senaste åren. Men det kanske inte är lika klart exakt vad det är som har förändrats med telefonerna. Att de blir större och större är en sak, men flera andra detaljer har också förbättrats, eller enligt vissa försämrats. Här tar vi upp några av de saker som ändrats.

Appar och spel

För ett par år sedan var det ytterst begränsat kring vilka spel och program som fanns i telefonen. Till några modeller kunde man köpa enkla spel, men absolut inte till alla telefoner. I dag kan man ladda ner spel och appar till alla smartphones och det är företag som Beetroot som utvecklar olika appar. De programmerar, testar och tar fram program, applikationer för arbete, bank och mycket annat.

Pekskärmar

I dag är pekskärmar standard på de flesta mobiler. Det är helt enkelt en skärm där knapparna inte är fysiska. Man knackar med fingret på den funktion man vill använda. Man bläddrar genom att svepa med fingret över skärmen och man kan spela spel bara genom att styra med fingrarna. Många telefoner har också sensorer som gör att man kan styra spelen genom att luta telefonen.

Pekskärmarna har både fördelar och nackdelar. De gör att man får en stor skärm att titta på film eller annat på, men för synskadade eller för personer som har lite darriga händer ställer pekskärmen till det en hel del.

Flera kameror

För ett par år sedan hade mobilerna en kamera, i bästa fall. Många mobiler hade inte ens det. I dag har telefonerna minst två kameror. Den ena sitter på telefonens framsida, den andra på baksidan. De allra modernaste telefonerna har än flera kameror. Det gör att man kan filma och fotografera bättre.

Telefoner utan uttag

En sak som blir mer och mer vanligt med mobiltelefonerna är att de får färre och färre uttag. Telefonen ska helst vara vatten- och dammtät. Då kan uttag för hörlurar och laddning ställa till det. Att använda trådlös laddning och trådlösa lurar som ansluts via bluetooth har blivit mer och mer vanligt men tillbehören kostar en del pengar. Om man vill ha trådlösa hörlurar som tillhör telefonen får man i regel betala omkring 2000 kronor för ett par. Det kan vara en stor summa för många som då helt enkelt inte kan lyssna på musik eller använda headset med sin telefon.