Mobilen: ett viktigt arbetsredskap

Mobiler är mer än bara telefoner. De är datorer som vi kan ta med överallt och använda som arbetsredskap. Vissa personer kan nästan utföra allt arbete på mobilen och vi går mot en än mer digitaliserad framtid.

Mobilen

De flesta av oss är mycket fästa vid våra mobiler. Om vi inte vet var de är, så letar vi febrilt tills vi hittar dem. De är mer än bara en pryl för att kommunicera med andra människor; för många av oss är mobilen ett viktigt arbetsredskap och även något där vi lagrar mycket information. För många egenföretagare och digitala entreprenörer är mobilen nästan ett kontor i sig själv. Det gör att vi ibland kan behöva lägga mer pengar på vår mobil än på vår dator eller surfplatta, då mobilen är det digitala redskap som vi tar med oss överallt.

Ett minikontor

Våra mobiler kan faktiskt vara som små minikontor: där har vi mejlen, vi kan skriva i ordbehandlingsprogram (även om det självklart inte är lika bekvämt som att använda en dator), vi kan skapa filmer, fotografera och ha onlinekonferenser. Dessutom finns det många appar som verkligen kan hjälpa oss både i vår vardag och i vårt arbetsliv.

Men riktigt allt kan vi inte ha i mobilen och de flesta av oss måste ha en dator och gärna en arbetshörna, i alla fall om vi ska kunna arbeta på riktigt. Om du letar efter kontorsmaterial, alcogel eller bläckpatroner, så har https://www.officedepot.se/ allt som du behöver till ditt fysiska kontor.

Mobiljobb

Om du arbetar med marknadsföring eller driver en blogg är det viktigt att ha en riktigt bra mobiltelefon. Det finns mycket som vi kan göra med bara en mobil i handen: uppdatera sociala medier, skriva nya blogginlägg eller skapa filmer till Youtube. Mobilen gör det också lätt för oss att alltid kunna hålla kontakt med andra människor. Idag behöver vi inte sitta på kontoret när vi ska ha en telekonferens, utan det räcker med att alla har samma app och bra uppkoppling. Då kan vi sätta oss i ett hörn på ett kafé och arbete, samtidigt som vi dricker en kopp latte.

Vår digitaliserade framtid

Idag finns det knappt något jobb där man inte behöver ha en mobiltelefon. Även i mycket praktiska jobb, som att köra sopor eller att ta hand om äldre på ett vårdhem, är mobilen en stor hjälp. Den hjälper till med frakt, logistik och scheman och underlättar så att vi alltid kan nå varandra. Idag är det fler och fler jobb som också digitaliseras: sopbilen läser av soptunnans kod, väger den och så vet kommunen exakt hur mycket sopor ett hushåll haft en månad. I framtiden kommer det att bli än mer digitaliserat, samtidigt som de flesta också upptäcker att det kan bli problematiskt när allt är digitaliserat, särskilt när det uppstår en kris som ett strömavbrott eller coronakrisen.