Mobildoktorn är ett faktum

Med teknikens framfart har det tillkommit många innovativa idéer för att underlätta människors vardag. En av de senare är möjligheten att få en läkarundersökning gjord via din mobiltelefon eller surfplatta. Företagen som gör detta är Kry, Min doktor, Doktor24 och Medicoo.

Tillgängligheten har lyfts som en fördel för patienten. Kry har öppet 06-24,medan Min doktor, Doktor24 och Medicoo har öppet dygnet runt. För att få kontakt med en läkare har du däremot ungefär en halvtimme men du kan få hjälp nästan oberoende av platsen du befinner dig. Du undviker dessutom att riskera att bli smittad av andra i något väntrum och du behöver inte heller vara orolig för att andra ska bli smittade av dig.

Flerspråkiga läkare

Hos Kry är det möjligt att även välja flerspråkig läkare. Men för nu finns dock inga läkare som talar finska, meänkäli, romani, jiddish, eller samiska.

Osäker diagnos

En nackdel med tekniken är att du endast får hjälp med enklare problem som inte kräver någon fysisk undersökning eller provtagning. Därför kan den diagnos du får kännas något osäker och det personliga mötet, där du som patient vill bli bemött med sympati och förståelse uteblir, när den enda kontakten du har med din läkare är genom några snabbat textmeddelanden.

För att kunna använda en av dessa läkartjänster i din mobil krävs för det mesta en smartphone eller en surfplatta (eller i viss fall en PC), mobilt bankId, en internetuppkoppling samt att du har laddat ner appen som ska användas. Det finns dock många vårdappar. Det finns dock lite information om dem och det är inte lätt att veta vilka appar som är seriösa, som täcker primärvård och ingår i fritt vårdval.

Detta tycker SPF-seniorerna

SPF-Seniorerna är överlag positiva till läkarapparna och att få vård i mobilen, vilket även avlastar vårdcentralerna. Detta med förutsättning att de inte går på bekostnad av färre resurser på primärvården.