Mobiltelefoner och säkerhet

Säkerhet gällande smartphones och surfplattor har blivit mer aktuellt idag än någonsin. Tekniken har gått framåt med stormsteg och vi samlar mer och mer information som behöver skyddas på våra bärbara enheter. Många gånger har vi tillgång till samma information på vår mobil som vår dator. Medan datorer skyddas rejält saknar vi ofta samma skydd och säkerhetstänk när det gäller våra smartphones och surfplattor.

Grundsäkerhet är att inte klicka på några meddelanden eller länkar som är okända samt att se till att ha lösenkod för att öppna din surfplatta eller mobil. Polisen har bra information om hur du skyddar dig mot så kallad skadlig programvara såsom virus i din mobil, surfplatta eller dator. Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har generell och övergripande information gällande informationssäkerhet för bland annat smartphones samt surfplattor.

Det finns många bra tips gällande säkerhet men det är också viktigt att ta lite tid och läsa på om de olika hoten som finns online och vilka skador de kan orsaka. Många av de bästa tipsen för säkerhet informerar också om dessa hot, deras skadeverkningar och vad du bör undvika. Det är lika viktigt för privatpersoner som för företag att skydda sina mobiler. En rekommendation för företag är att använda sig av bra enkätverktyg från Ungapped för att ta reda på hur exempelvis personalens säkerhetstänk är för sina företagsmobiler. Hos Ungapped kan du skapa och designa enkäter från grunden (eller använda enkätmallar) som ger svar på de frågor du har. Hos Ungapped kan företag enkelt och smidigt skapa de enkäter som du vill ha, oavsett om det gäller en kundundersökning eller personalundersökning.

Appar kan utgöra en fara för dina mobila enheter och även om de ser ut att vara seriösa och bra är en del av dem utformade speciellt för bedrägerier. Appbaserade hot kan även vara program (malware) som utgör skada på din mobil eller surfplatta. Även spionprogram förekommer där information stjäls för ekonomiska bedrägerier eller identitetsstöld.

Webbaserade angrepp såsom nätfiske är ett konstant och ökande hot. De använder Facebook, Twitter, sms eller mail med länkar till webbplatser som försöker lura dig att ge ut exempelvis kontonummer eller lösenord. Ge aldrig ut sådan information online utan kontakta företaget eller myndigheten först per telefon. Kom ihåg att de vanligtvis uppskattar att få denna information så att de i sin tur kan gå ut med varning till allmänheten eller kunder.

Även telefonsamtal kan vara en fara, som exempelvis spoofing. Det kan bland annat innebär att du blir uppringd av någon som du tror är din bank. Här gäller det att tänka på din säkerhet först eftersom den som ringer kan vara ute efter att lura dig på pengar. De kan till exempel påstå att pengar flyttas från ditt privata konto och vill att du ska logga in med ditt BankID. Banker fungerar inte på det här sättet utan kontakta din bank först innan du gör någonting. Svara aldrig på okända utländska nummer och ring aldrig tillbaka eftersom det kan bli dyrt. Detta är så kallade wangiri eller bluffsamtal från utlandet. Svarar du av misstag är det bara att avsluta samtalet omedelbart. En bra rekommendation är att investera i någon av de säkraste mobilerna i världen. De kostar tyvärr lite mer än vanliga mobiler men är en god investering, särskilt för företag. De sex säkraste smartphonemodellerna är Sectra Tiger R, Intactphone, Katim Phone, Finney, Librem 5 samt Blackberry Key2.