Mobiltelefoner – fokus på enkla modeller

Det finns olika sorters mobiltelefoner.

Det finns också olika namn på mobiltelefoner.

Det finns även mobiltelefoner som är olika smarta.

Det vi hela tiden får till oss nu är de smartaste telefonerna, de som har mest minne, snabbast surf och bäst kamera.

Men nu ett annat scenario: En gammal farmor har svårt både att se och att göra små fina exakta rörelser med fingrarna. Vad ska hon ha en supersnabb telefon med upp till 100 GB minne till? Det gör henne bara förvirrad och uppgiven. Hon vill ha en enkel mobiltelefon med ett mindre antal ”bubblor” som hon kallar apparna för, enbart såna hon vill använda.

Man kan tro att hon skulle ha användning för en kanonbra kamera med anti-skak, men nej, så är det inte. Bilder är för henne helst pappersark som man kan stoppa i album och skriva en text under.

Men det finns faktiskt en och annan mobiltelefon som är lämpad för vår fina gamla farmor.

För att nämna några så har Doro en modell som är enkel och lätthanterad.

Den kan man ringa med, skicka SMS och MMS på och lyssna på radio och musik med trådad hörlur eller med blåtand (bluetooth).

En annan bra mobiltelefon för äldre eller sjuka är Artfone som har i stort sett samma funktionalitet men kostar något mindre. Läs gärna mer här där man testat olika modeller.

De har också allihop en väl placerad SOS-knapp på baksidan som kan passa om det finns skäl att tro att en akut situation kan uppstå. Den ringer upp de anhöriga som är utpekade som SOS-kontakter i tur och ordning tills någon svarar.

Det blir en extra trygghet för både ägaren och de anhöriga.

Det finns också en mobiltelefon av märket Denver som har samma funktionalitet. Skillnaden handlar mest om utseende på mobiltelefonen och möjligen priset mellan dessa.