Mobiltelefonen kan rädda liv

När en nödsituation dyker upp och liv står på spel är det lätt att paniken byggs upp inombords och rätt snabbt kan den redan dåliga situationen förvärras utav felaktiga beslut. Om du hamnar i en livshotande situation kan mobiltelefonen vara till stor hjälp för att ge information om din hälsa eller kontaktuppgifter till dina närstående.

Om olyckan är framme, kan det vara livsavgörande för sjukvårdspersonal att känna till om du har någon sjukdom eller tar någon särskild medicin som behöver särskild hänsyn. Med mobilen kan du ha rätt information tillgänglig när situationen kräver det. Om du blivit medvetslös och själv inte kan berätta vad som hänt och vad du behöver, så kan din mobil göra det åt dig.

Den internationella förkortningen ICE (In Case of Emergency) har använts sedan mitten av 2010-talet för att tala om vilka i din kontaktlista som personer kan kontakta i en nödsituation.

Hur skapa en ICE-kontakt

För att lägga till en ICE-kontakt lägger du först till en ny kontakt i mobilens kontaktlista som du döper till ICE1. Sedan skriver du in din relation till personen, till exempel ”husband” eller ”wife” och sedan lägger du till telefonnumret. Se till också att formatera numret efter den internationella standarden så att det även fungerar utomlands. Detta gör du genom att ersätta nollan i början i ett svenskt nummer med ”+46”. T ex. 073 1234 111 blir +4673 1234 111.

Lägg till medicinsk information i anteckningar

De allra flesta mobiler har möjlighet att lägga till noteringar i kontakterna. Där kan du fylla i all viktig medicinsk information som gäller dig. Dock använder de flesta mobiltelefonanvändare av säkerhetsskäl låskod på mobilen, men i nödsituation kan man kringgå detta på olika sätt. Har du en Iphone kan du ha en app som heter ”hälsa” och funktionen ”Medicinskt Id” där du kan lägga till dina ICE-kontakter och medicinsk information. För Android telefoner finns det både inbyggda ICE-funktioner i operativsystemet och specifika appar som låter dig göra viktig information åtkomlig i nödsituationer. Läs på mer om ICE på vårdguiden 1177.se eller SOS Alarm.

Om din telefon av någon anledning inte gör det möjligt att komma åt ICE-kontakterna från en låst startskärm så kan du skriva de viktigaste uppgifterna i en anteckningsapp, ta en skärmdump och sedan använda som bakgrundsbild.

Har du någon allvarlig sjukdom så ska du förstås inte enbart förlita dig på din mobil. Utan då finns det andra sätt och hjälpmedel som används inom sjukvården. Men mobilen kan med några minuters jobb vara en bra extra säkerhetsåtgärd för alla.